Fotoğraf: Servet Sezgin

İÇİNDEKİLER  MİKTAR
Karalahana1-2 Demet
Haşlanmış patates1-2  Kilogram
Maydanoz1 Demet
Taze soğan3-4 Adet
Sivribiber2 Adet
Ceviz içiYarım su bardağı
Bulgur1 Su bardağı
Kırmızı pulbiber1 Çay kaşığı
Karabiber1 Çay kaşığı
Domates salçası2 Çorba kaşığı
Tereyağı3 Yemek kaşığı
Tuz 1 Çay kaşığı

 

 

 

Hazırlanışı:Kaynar suya atılan karalahanalar az haşlanır. Patatesler de haşlanıp suyunu ve püre haline getirilir. Tereyağı ve arzuya göre zeytinyağına ince doğradığınız maydanoz, taze soğan ve bulgur az kavurup ateşten alınır. Pişirdiğimiz buhar spreyi eklenip, iyice yorulur. Bu harcı kırmızı pulbiber, karabiber ve tuz da eklenir ayrıca ceviz içi,Biber, bir diş sarmısak da havanda iyice Dövülür. Bu haç da buraya eklenir ve tekrar yorulur. Püre tamamlandıktan sonra lahanalar tek tek sarma şeklinde sarılır. Sarmalar, öncelikle dibine sapları olmak üzere tencereye üstüste dizilir. Tencerenin üzerine dökmek için ayrı bir tavada bir miktar tereyağı eritilip, salça kavrulur; sonra bir veya iki su bardağı ölçüsünde su eklenip biraz kaynatılır. Üzerine son olarak bu karışımı dökülen sarmalar, kısık ateşte pişene kadar haşlanır. Arzuya göre sağda ya da yanında yoğurtla servis yapılır. 

 

Kaynakça: Gülsen Yıldız, Sakarya Türkmen/Manav mutfağı: Yedi asırlık bir mutfak, Adapazarı: Sakarya Yerel Kültür Derneği.